Ruzie in relatie

Man being angry at woman and using violence

Ruzie in relatie?

Ruzie of discussie in de relatie?

Ondanks dat er een groot verschil is tussen ruzie en discussie zijn ze ook heel erg met elkaar verbonden. Veel discussies lopen namelijk uit op ruzie. Omdat in elke relatie discussies en ruzies voor komen is het goed om te leren hoe hier goed mee om te gaan? Er zijn een aantal patronen die we eerst dienen te herkennen.

In conflictsituaties kunnen we de volgende patronen onderscheiden:

1 Macht:

Je gaat mee in de energie van je partner door te schreeuwen, te verwijten, niets is meer goed, deuren smijten en uiteindelijk volledig in de emotie gaan zitten.

Wat levert het je op?
Beide partners zijn boos op elkaar, er is niet geluisterd naar wat de ander duidelijk wilde maken, er zijn dingen gezegd die je niet meende en waar je dan meestal achteraf spijt van hebt. Er is niets opgelost en het onderwerp zal later toch weer discussie/ruzie geven.

2 Afsluiten:

Je trekt je terug om niet in een conflict of discussie te belanden. Je durft niet voor je mening op te komen en je partner heeft dan vaak niet door dat je het ergens niet mee eens bent of wat jij graag zou willen.

Wat levert het je op?
Doordat je niet je mening, behoefte of verlangen naar buiten durft te brengen en daar ook voor gaat staan geeft dit innerlijke onvrede en uiteindelijk frustratie. Vaak sluiten beide partners zich dan af en verbreken zowel emotioneel als ook fysiek volledig de verbinding met elkaar. Dit kan dan dagen/weken duren tot het conflict is weggeëbd en het langzaam weer “normaal” wordt. Er wordt dus niets opgelost en het probleem zal ook hier later toch weer discussie/ruzie geven. Verder zul je door ophoping van die ingehouden frustratie steeds ongelukkiger worden en uiteindelijk zal toch de bom dan barsten.

3 Kwetsen:

Je spreekt niets uit maar probeert je partner te kwetsen door dingen expres af te keuren of door vervelende opmerkingen te maken om zo je boosheid of frustratie op je partner af te reageren.

Wat levert het je op?
Je partner voelt zich gekwetst en zal hierdoor steeds minder zijn/haar gevoel over bepaalde zaken uiten Je partner zal meer afstand van je nemen waardoor jullie steeds verder uit elkaar groeien.

4 Samen praten:

Dit is natuurlijk de enige juiste manier om met discussies en ruzies om te gaan. Vaak gaat dit niet als de spanning is opgelopen tot in heftige emotie en zul je waarschijnlijk eerst reageren vanuit een voorgenoemd patroon. Dit is op zich niet erg als je maar leert om je patroon te herkennen, te doorbreken en dan op een rustige manier te praten over het probleem. Dat kan binnen enkele uren of enkele dagen, zodra jullie er beiden klaar voor zijn.

Wat levert het je op?
Door samen over het probleem te praten, zul je elkaar beter begrijpen en kunnen jullie samen tot een oplossing komen.

Welk patroon herken jij in je relatie?

Meer thema’s die spanning en stress kunnen geven in je relatie: klik hier voor de relatiethema’s

Wil je direct werken aan een ruzie en conflicten oplossen in je relatie?
Vraag persoonlijke (online)begeleiding van een van de begeleiders en therapeuten of bestel de lesmaterialen voor thuis in onze webshop.

Klik hier als je persoonlijke begeleiding zoekt

Klik hier voor info of bestellen van het werkboek:
    – ruzie en conflicten in je relatie –